27.02.2017

15 ДЖАЗОВИХ ФІЛЬМІВ

Фільми з джазом, про джаз або просто дуже джазові фільми, в яких саме музика – причина №1 для перегляду. Фільми про легенди і простих людей, легкі та складні, але завжди музичні. «Клуб Музикантів» представляє для Вас тільки найкращі. Шукайте в них себе, шукайте про себе і знайдіть своє.

1. «Співець джазу» (1927, режисери: Алан Кросленд, Гордон Холлінгсхед)

Цікаво, що перший в історії повнометражний звуковий фільм був створений саме про джаз. З виходом «Співця джазу» епоха німого кіно стала минулим. Цю древню, майже архаїчну, стрічку рекомендуємо переглянути як важливу частину світового кіно-«музея».

2. «Хатина на небесах» (1943, режисери: Вінсент Міннеллі, Басбі Берклі)

Ви тільки гляньте, хто тут в ролях – Луї Армстронг, Дюк Еллінгтон, Ліна Хорн, Етель Уотерс. Так, тут – легенди, а також гра – музична, акторська, азартна, гра з жінками, гра в кості, гра у життя.

3. «Трубач» (1950, режисер: Майкл Кьортіс)

Це фільм про істинного музиканта – фанатичного, одержимого, хворого своєю пристрастю. Про трубача-самоучку Бікса Бейдербека. Прототип героя – реальний (відомий американський джазовий трубач), але його історія в фільмі – не зовсім або не повністю. Та це не має великого значення. Тому, що тут показана любов до інструменту й любов до джазу. Та справжня любов, що дійсно надихає.

4. «Людина із золотою рукою» (1955, режисер: Отто Премінгер)

У головній ролі – Френк Сінатра. Він – хворий і неврівноважений наркоман, який мріє бути вільним (психологічно, соціально, фізично). Він мріє просто грати на барабанах. Але кругом та всередині нього лише біль, обман та залежність. Пронизливо-безнадійний погляд Френка, сильний психологічний сюжет, а також 100% джазових саундтреків – ідеальні причини для перегляду.

5. «Історія Глена Міллера» (1953, режисер: Ентоні Манн)

Цей фільм про любов – до музики, до своєї справи, до своєї жінки, до свого життя. Він – не пафосна, але дуже щира джазова ретро-біографія.

6. «Історія Бенні Гудмана» (1956, режисер: Велентайн Девіс)

Справжня й жива історія «короля свінгу». В фільмі звучать його знамениті мелодії та аранжування, а ще – його неперевершений кларнет. Це фільм-подорож в життя Бенні Гудмана: з вулиць Чикаго до Нью-Йоркського Карнегі-Холу. Пройдіть шлях від його закоханості в музику до всезагального захоплення ним самим.

7. «У джазі тільки дівчата» (1959, режисер: Біллі Уайлдер)

Причина дивитися (й неодноразово), звісно ж, саме в ній – прекрасна і чарівна Мерилін Монро. Слухайте цей оксамитовий голос, любуйтеся цією грайливою красунею, смійтеся з цієї милої наївності. Може й трохи пуста, але смішна історія з красивим фіналом, в якій все таке ж легке та приємне як і сам джаз.

8. «Джаз в літній день» (1959, режисери: Берт Штерн, Арам Авакіан)

Фільм-концерт, в якому використовуються записи із Ньюпортського джазового фестивалю в Род-Айленді (1958 року). В ньому гарно відтворюється атмосфера життя в джазовому світі того часу. В головних ролях відомі джазові музиканти ХХ століття: Луї Армстронг, Махалія Джексон, Джері Маліган, Діна Вашингтон, Чіко Хемільтон, Аніта О’Дей, Джордж Ширінг.

9. «Близько о півночі» (1986, режисер: Бертран Таверн’є)

Ну дуже джазовий фільм! Його можна, навіть, не дивитися, а лише слухати. Принаймні половину фільму Ви проведете в нічному паризькому джаз-клубі. Все тут просочене трохи печальною флегматичністю, втомливою меланхолічністю і томною прохолодою кул-джазу. В головній ролі – відомий американський саксофоніст Декстер Гордон, який зачарує Вас собою й своїм інструментом.

10. «Птах» (1988, режисер: Клінт Іствуд)

Сумна та музична біографія творця бі-бопу, легендарного саксофоніста, згаслої (всього лиш в 35) зірки – Чарлі Паркера.

11. «Канзас-Сіті» (1996, режисер: Роберт Олтмен)

Депресія, гангстери, викрадення, любов і джаз – ось про що цей фільм. Ще плюси: яскравий ретро-стиль, якісна музика і крута сцена саксофонного батлу між Лестером Янгом і Коулманом Хоукінсом.

12. «Легенда про піаніста» (1998, режисер: Джузеппе Торнаторе)

Відома, майже культова, музична драма з Тімом Ротом в головній ролі. Цей фільм – особливий для всіх джазменів. Тут імпровізація – у всьому. Це не тільки супер-дар піаніста, але і важливий драматургічний принцип. Всі події відбуваються ніби випадково. Мабуть, одними з головних думок після перегляду фільму є такі: ніколи не приземлюйся, не виходь в реальність і залишайся тим, ким ти є всередині; завжди будь меланхолічним мрійником та невиправним романтиком, будь Музикантом.

13. «Рей» (2004, режисер: Тейлор Хекфорд)

Біографічна стрічка про відомого джазового співака, композитора та піаніста Рея Чарльза. Фільм, який отримав «Оскара» у двох номінаціях – за кращий звук та за кращу чоловічу актора. Рей не бачить, але чує та відчуває, музикальний і талановитий він пройде всі трудності. Така історія й справді мотивує.

14. «Одержимість» (2014, режисер Дем’єн Шазелл)

Це один з найбільш цікавих та якісних фільмів про музику взагалі. Режисер дуже тонко, точно і пристрасно відчув та відтворив ритм і музику в усьому – в подіях та в герої. Також, Ви відчуєте – потужний драйв, особливий музичний і драматургічний транс. Фабула здається банальною – складне життя починаючого студента. Але сюжет розвинутий дуже оригінально – показаний шлях юного барабанщика, шлях навчання, шлях до визнання, шлях жертв та успіху.

15. «Ла-Ла Ленд» (2016, режисер: Дем’єн Шазелл)

Найсвіжіший і найбільш сучасний джазовий фільм. Він легкий і казковий, з симпатичними акторами і світлим колоритом. У ньому багато чудових режисерських деталей, жестів, фарб, багато красивого. Він – милий та чарівний. Він мотивує та тішить. Це історія випробувань, амбіцій, пристрасті, любові молодої актриси та джазового піаніста. Раяну Гослінгу – прийшлось багато займатися, щоб вийшло зіграти все самому, без дублера. «Ла-Ла Ленд» був висунутий в 15-ти номінаціях на отримання «Оскара» у 2017 році (а це на одну більше, ніж було з «Титаніком»). У результаті фільм отримав 6 перемог: «Краща жіноча роль» (Емма Стоун), «Кращий режисер» (Дем’єн Шазелл), «Кращий саундтрек», «Краща пісня» («City of Stars»), «Краща робота оператора» (Лінус Сандгрен) і «Краща робота художника-постановщика».

На додачу ще рекомендуємо вам два чудових документальних фільми: «Армстронг: Вік Лії Першого» (2001, режисер Пет Брітт) та «Баронеса Джазу» (2009, режисер Ханна Ротшильд). Невимушена легкість розповіді й насиченість музикою роблять ці «документалки» приємними для перегляду і навіть трішки художніми.

Ну й на додачу додачі – трохи криміналу та хірургії. 4 серія 4 сезону «Менталіста» – про джазового саксофоніста, якого помилково підозрюють в страшному вбивстві. Однак його виправдовує хоробра і чуйна Тереза Лісбон – бос убивчого відділу КБР й справжня фанатка Музиканта.

Ще один джазовий поворот у відомому серіалі – сюжет про трубача в 9 серії 1 сезону «Доктора Хауса». Джон Джилс відмовляється від реанімації та не дозволяє себе рятувати, тому що хвороба позбавила його сенсу життя – позбавила можливості грати. Але божевільний лікар все ж спасе і життя, і легені духовика проти його волі, навіть якщо потрапить за це в суд.

На цьому ми робимо паузу, щоб Ви могли визначитися. Який із варіантів Вам найближчий?

Заваріть улюблений чай та гарно відпочиньте при найпершій можливості!

Приємного перегляду!

Коментарі 0

Догори