29.05.2017

20 порад бас-гітаристу початківцю

 

«Усі ми вчилися потроху. Вчилися чогось і як-небудь ... »

 

 

Ніхто з нас не народився з бас-гітарою в руках. Всі ми вчилися, всі ми набивали гулі, соромилися, всі ми боялися виходити на сцену, а багато хто, не станемо приховувати, дуже хвилюється і досі. В усіх нас є моменти, згадуючи які, хочеться бігти, не озираючись, подалі від таких спогадів. Все це – невід’ємна складова Вашого майбутнього успіху на музичній ниві. Пропонуємо кілька порад, які, на наш погляд, допоможуть Вам уникнути деяких труднощів в освоєнні бас-гітари.

 

1. Не бійтеся вчитися.

 

Не соромтеся свого статусу «музиканта-початківця». Запевняємо Вас – це аж ніяк не низький статус. Він просто перший, і на цій першій сходинці був кожен музикант. Вчіться – і Ви дуже скоро перейдете на наступну сходинку.

 

2. Спілкуйтеся з музикантами.

 

Не бійтеся здатися необізнаним у тому чи іншому питанні. Незрозуміло – запитайте! З кожного музиканта, який Вам зустрінеться, Ви просто зобов’язані “вичавити” все, що можливо. Так, Ви можете здатися нав’язливим. Але що в цьому такого?

 

3. Щоденні заняття.

 

Вперше взявши в руки інструмент, дуже важливо усвідомити для себе, що ніяке це не хобі. Хобі – це те, чим можна зайнятися, коли всі інші важливі справи зроблено. Заняття музикою – одна з найважливіших справ. При іншому підході нічого не вийде. Нічого путнього.

 

4. Вибір гітари.

 

Ми абсолютно впевнені в тому, що Ви не “клюнули” сліпо на маститий бренд і не схопили в руки першу-ліпшу бас-гітару вартістю в невеличку квартирку. Нинішній ринок музичних інструментів має настільки багатий асортимент, що Ви, як музикант-початківець, напевно, підібрали собі що-небудь і за смаком, і по кишені, і при цьому те, що справді гідно звучить. Можливо, Ваш вибір припав навіть на вживану гітару – це цілком нормальна практика, тим паче, якщо врахувати думку багатьох музикантів про те, що за роки гри на гітарі деревина набирається музики. Як містично це б не звучало.

 

5. Кейс!

 

Будь-який інструмент вимагає надзвичайно дбайливого з ним поводження. Одного разу (а, може бути, і відразу ж) Вам все одно доведеться залишити зі своєю бас-гітарою межі квартири і вирушити на репетицію. Не вічно ж сидіти вдома над гамами? До речі...

 

6. Музична грамота.

 

Туга непроглядна? Так. Однак без неї Вам не обійтися. Ніяк. Ось зовсім ніяк не обійтися хоча б без її основ. Налаштуйтеся правильно. Насправді це не так вже й складно, як може здатися на перший погляд.

 

7. Догляд за інструментом.

 

Як ми вже говорили – будь-який музичний інструмент вимагає дбайливого з ним поводження. А вже при нинішньому достатку різних аксесуарів для цього, процедура і зовсім може стати приємною.

 

8. Обов’язково подружіться з метрономом.

 

Навіть просто вправи на розвиток м’язової пам’яті – тільки під метроном. Виняткове почуття ритму – козирна карта бас-гітариста.

 

9. Відрегулюйте довжину ременя.

 

Новачкові доведеться, мабуть, почекати зі сценічним образом своїх рок-кумирів, гітари яких ледь не волочаться по сцені. Ви самі легко переконаєтеся в тому, що при правильно відрегульованій висоті бас-гітари грати Вам буде значно зручніше.

 

10. Медіатор?

 

Що добре – так це те, що табір бас-гітаристів не поділений на дві войовничі частини прихильників гри медіатором і гри без нього. Експериментуйте – і Ви знайдете свій стиль, оскільки категоричної думки «медіатором або без нього?» немає.

 

11. “Знімайте” партії Ваших улюблених пісень.

 

Майже всі музиканти-початківці спершу пробують свої сили на піснях своїх улюблених виконавців. Куди ж без «Smoke on the Water»?! Запевняємо Вас: крім маси задоволення і радості від початкового успіху, Ви і з цієї, на перший погляд, непоказної вправи винесете для себе надзвичайно багато корисного.

 

12. Розвивайте музичний слух.

 

Вправ для цього існує безліч, однак, якщо всі вони Вам здалися нудними, рекомендуємо зупинитися на грі під спеціальний мінус: відома, популярна композиція, з якої вилучена партія бас-гітари і де для Вас залишена повна свобода дій. Крім тренування музичного слуху, ця вправа дозволить Вам розвивати почуття ритму і гармонії.

 

13. Вивчайте партії!

 

Вивчайте свої партії вдома. У групі ніхто не любить музикантів, які приходять на репетиції непідготовленими.

 

14. Працюйте з барабанщиком.

 

Важливо засвоїти, що Ви не просто бас-гітарист сам по собі. Ви – учасник ритм-секції, найважливішого з елементів групи, на якому тримається фактично все! І це не перебільшення. Вигятково від Вашої взаємодії з барабанщиком, від Вашої з ним колаборації залежить той самий грув, який робить з простої композиції справжній хіт.

 

15. Любите анекдоти?

 

Ах, як же багато Ви їх почуєте! Анекдоти, смішні історії та опис різних комічних ситуацій за участю бас-гітаристів – це, мабуть, вже окрема категорія, що міцно пустила коріння в музичному гуморі. Ми впевнені, що з почуттям гумору у Вас все гаразд.

 

16. Струни.

 

Так, нам не пощастило з ціною на струни. Але нам пощастило з терміном їх служби! За умови, що триматимете їх в чистоті. Пам’ятаєте? «Будь-який музичний інструмент вимагає дбайливого з ним поводження». Чисті руки і засіб для очищення струн – ось все, що потрібно для продовження терміну експлуатації струн бас-гітари.

 

17. Педалі ефектів.

 

Перевантаження, «квак», компресор, ефекти модуляції та різні фільтри – все це надзвичайно урізноманітнює музику, яку Ви виконуєте. Однак, особливо на початку, не варто захоплюватися: для чіткого розуміння того, що саме Вам необхідно, доведеться набратися досвіду.

 

18. Пити чи не пити?

 

Мандраж перед виходом на сцену? Ковток коньяку? А Ви в курсі, що сцена відніме у Вас половину того, що Ви вмієте? Невже Ви хочете розпрощатися з тією половиною, що залишилась, і подарувати її міцним напоям? Порада однозначна: перед концертом – сухий закон!

 

19. Поведінка на сцені.

 

Єдина причина того, що музикант дурнувато стоїть на сцені стовпом, – невпевненість у собі і зайва зосередженість. Як цього позбутися? Практика. Тільки практика і нічого більше. Коли репертуар, який Ви виконуєте, закріпиться на рівні рефлексів, Ви перестанете думати про те, ЩО грати. Ви задумаєтеся про те, ЯК грати, при цьому Ваше тіло саме почне Вам в цьому допомагати.

 

 

20. Не зупиняйтесь.

 

На світі немає причини, через яку можна було б перервати пісню, що виконується перед публікою. Продовжуйте, хай там що. Пам’ятаєте відео концерту групи «Rammstein», коли просто на сцену між музикантами звалилася палаюча ферма з освітленням? Ніхто не зупинився! Тому, якщо Ви несподівано для себе взяли не ту ноту, забули що грати, якщо зник звук в моніторах або на сцену видерлася божевільна шанувальниця, – не залишайте своїх музикантів без підтримки баса.

 

Пам’ятайте: саме від Вас залежить той самий грув, який робить з простої композиції справжній хіт.

 

Коментарі 0

Догори