17.02.2016

Головні правила ефективної репетиції

10 правил, завядки яким ваші репетиції стануть більш результативними, а музика буде по-справжньому добре звучати.

 
Правило №1
Приходьте на репетицію, вже підготувавшись. Партії краще «прогнати» вдома, а вже на репетиції склеювати їх в одне ціле і доробляти аранжування остаточно. Позаймавшись вдома, ви не будете витрачати час на додатковий «розбір польотів» та покращення якості. 
 
Правило №2
Усі суперечки постарайтеся вирішити заздалегідь: послідовність частин, хто, де і коли буде грати соло та інші подібні нюанси. Начерки композиції записуйте вдома і обмінюйтеся ними по інтернету з іншими учасниками групи. 
Зручніше за все чорнові записи робити в міді-редакторі або у Fruity Loops, використовуючи стандартні семпли і ефекти. А щоб не було проблем при читанні файлів, всім учасникам бажано встановити одну і ту ж версію програми. 
 
Правило №3
Настроювання інструментів не повинна займати більше 5 – 10 хвилин. Всім струнним краще всього придбати тюнер, який зробить налаштування простіше і значно швидше. А ще краще проводити настройку перед репетицією.
 
Правило №4
Дуже рідко у групи виходить добре зіграти все одразу, тому розучувати композицію потрібно по шматках – так легше вловити слабкі моменти та попрацювати над їх виправленням. 
Щоб зручніше було з'ясувати, у чому проблема, можна взяти, наприклад, куплет і «ганяти» по колу доти, поки цей уривок композиції не буде звучати правильно. Далі так само працюйте і з іншими частинами пісні. І тільки пізніше пробуйте звести все воєдино.
 
Правило №5
Дотримуйтеся тиші в перервах між композиціями, не дозволяйте нікому з учасників групи проявляти «самодіяльність» і догравати-дотягувати останні ноти або додавати власні соло. В паузах теж варто утримуватися від подібного – тоді композиція буде звучати рівніше і правильніше, а репетиція пройде успішніше.
 
 
Правило №6
Починайте репетицію з «прогону» давно вивченої і зіграної композиції в середньому темпі – це допоможе налаштуватися на робочий лад і підготуватися до більш складної роботи.
 
Правило №7
Не допускайте перевтоми. І мова зараз йде не про фізичний стан, а скоріше про роботу мозку. Щоб бути більш продуктивними і уважними на репетиції, досить не перестаратися з посиленням звуку. Наприклад, не варто додатково підзвучивати барабани, які і так є гучним інструментом, – достатньо буде налаштувати інші інструменти у відповідності з ударними. Так можна добитися кращого звучання, більш природного і прозорого.
 
Правило №8
Не варто запрошувати своїх друзів на репетиції і перетворювати заняття на фотосесію і взагалі балаган. Як правило, друзі не оцінять ваші старання і досить нудне відпрацювання одних і тих самих уривків пісні, почнуть нудьгувати і в кінці репетиції почнуть вас ненавидіти. 
Друзів можна покликати на репетицію тільки в тому випадку, якщо програма у вас готова, і єдина задача – це відіграти її і відточити до досконалості перед концертним виступом. 
 
Правило №9
Не намагайтеся вчити більше трьох речей за одну репетицію. Краще присвячувати час якоїсь однієї композиції, але доводити її до ідеалу, ніж хапатися за все відразу, а в результаті отримувати «пустушку».
 
Правило №10
Якщо в групу приходить новий музикант, то переробляти під нього вже старі пісні – це неминучий процес. Кожен хороший музикант володіє власним стилем гри і своїм фішками, так що будьте готові, що зіграні раніше композиції стануть звучати по-новому.
 
 

Коментарі 0

Догори