19.01.2017

Як стати «зірковим» Музикантом

Будь-яка професія повинна забезпечувати. Ремесло музиканта – не виняток. Правда, щоб музика дозволила повноцінно жити, а не перебиватися, доведеться багато чого домагатися. Фінансовий достаток музиканта можливий лише в разі його шаленої популярності. Як же її досягти? Західні та вітчизняні артисти діляться своїм досвідом з читачами «Клубу Музикантів».

Важливе

Як відомо, шлях в «Carnegie Hall» лежить через практику, практику... і щасливий випадок. Цю західну догму підтверджує своїм досвідом український гурт «Авіатор». Хлопці відзначають, щоб стати професійним музикантом, недостатньо володіти грою на інструменті.

Наприклад, Дмитро Тодорюк не обмежився навчанням в консерваторії. Вивчення музики він поєднав з вивченням акторської майстерності. Зрозуміло, основна увага приділялася музиці. Щоб відточити свій навик до майстерного блиску, інший учасник групи Андрій Сторож кожен день прокидався о 6 ранку, щоб пограти на баяні, перш ніж йти на пари. На початку професійного шляху заняття музикою вимагає, як мінімум, інвестицій особистого часу. Витрачений час в цьому випадку означає витрачені гроші. Щоб вийти на бажану сцену, чи не завдавши шкоди близьким людям, Ігор Воєвуцький поєднував навчання, репетиції і роботу. Безумовно, все це створювало труднощі. Хоча, чи можна назвати труднощами те, що дійсно любиш?

«Взагалі ми не зовсім можемо назвати це труднощами», – зазначає Дмитро Тодорюк, – «Швидше, необхідним етапом для того, щоб досягти поставлених цілей і висот. Ми займаємося своїм найулюбленішим справою і отримуємо задоволення від усього, що його стосується».

Зусилля, а також впевненість у собі та в своїй справі привели хлопців на проект «Шанс», де вони познайомилися зі своїм майбутнім продюсером. Так, «Авіатор» вперше ступив на поріг продюсерського центру «Mamamusic».

Завзятість і праця зробили «Авіатор» однією з найпопулярніших і комерційно успішних груп країни. Скромна починання з гонораром в 375 грн на кожного привело музикантів до великої слави. Завдяки чому ж їм вдалося обійти старанних конкурентів?

«Завдяки щирості та справжності!», – повідомляють учасники групи, – «Люди завжди відчувають, де правда, а де – ні, їх не обдуриш. І якщо протягом 12 років наші пісні слухають, на наші концерти приходять – значить, ми справжні та чесні в тому, що робимо. За це публіка любить нас і підтримує наш “політ”».

Якщо успіху домігся один, його досвід може повторити кожен. Правда, треба знати, як. Своїм рецептом слави діляться учасники колективу «Авіатор»:

«У тенденціях сучасної музики – самобутність та актуальність в усьому: в текстах, у вкладених сенсах, в аранжуваннях, в емоціях. Якщо музикант-початківець «вистрілить» хоча б по одному з цих пунктів, про нього в будь-якому випадку почнуть говорити, і він стане відомим хоча б в Україні. А щодо міжнародної слави... За артистами зі світовим ім'ям стоять величезні корпорації з відповідними капіталами…»

Але, як же зробити так, щоб мрія стала реальністю? Як артисту домогтися визнання за кордоном? Щоб досягти успіху на Заході, потрібно мислити по-західному. У чому ж полягає це мислення?

Потрібне

«Між нашими та вашими музикантами є одна суттєва різниця», – пояснює Бруно Крамм, лідер німецької групи Das Ich, – «Ви створюєте свою музику, тому що вам подобається музика. У нас, коли збирається група, музиканти відразу думають про бізнес».

Це допомагає визначити вірні вектори розвитку і створювати продукт, який буде добре продано. Важливим фактором для продажів служить унікальність. Вона мотивує покупця віддавати перевагу саме конкретного продукту, за ціною, яку запитує виробник. Вартість унікального продукту може у багато разів перевищувати ринкові розцінки.

Західні агентства зацікавлені в нових іменах. Хороший асортимент забезпечує підвищення попиту. В поле зору потрапляють музиканти, які досягли високого успіху на Батьківщині. Агентів цікавлять професіонали, які обізнані про примхи публіки і підступність великої сцени.

«Зараз музикантам дуже допомагає інтернет», – коментує Фабіан Варезі, лідер італійської групи Theatres des Vampires. – «Коли ми починали, все було набагато складніше. Зараз інтернет дозволяє заявити про себе. Звичайно, в ньому розміщується велика кількість артистів. Але дійсно талановиті будуть почуті. Інтернет допомагає відсіяти талановитих виконавців».

Бруно Крамм не до кінця згоден з теорією національної популярності, яка призводить до світової слави. Як приклад німецький артист називає Латинську Америку:

«Туди запрошують навіть тих, хто взагалі не відомий. Таким групам можуть платити по 5000 євро за виступ».

Подібна тенденція також характерна для Китаю. Причина в тому, що там європейське звучання в тренді. Така екзотика користується великим попитом. Але на знаменитих артистів у місцевих організаторів не завжди знаходяться гроші.

За словами Бруно Крамма, шлях на німецьку сцену лежить не тільки через інтернет. Багатьом артистам зі Східної Європи вдалося потрапити на німецький ринок, пройшовши через Польщу. Участь в польському фестивалі допомагає укласти контракт з німецькими агентами. Причина в тому, що багато музичні компанії Польщі плідно співпрацюють з німцями. Потрапити на фестивалі в Польщі не так просто. Справа в великій кількості бажаючих. Правда, унікальний матеріал завжди проходить за «Зеленим коридором».

Власне, можливості є завжди. Що ж заважає нашим музикантам скористатися ними?

Причиною всьому є страх, у якого очі великі. Страх присутній там, де немає впевненості в собі. Багато хто боїться невдачі, але вона не обов'язкова. Знайти більше впевненості допомагає підтримка. Її готовий надати «Клуб Музикантів». Це платформа, де Ви можете безкоштовно розміщувати інформацію про себе, свій колектив. Скористайтеся можливістю заявити про себе, представивши свою творчість.

Відкрийте свій блог і про Вас дізнається світ! Приєднуйтесь до «Клубу Музикантів»!

Коментарі 0

Догори