11.05.2017

«Євробачення» для чайників – що і як?

 

Сказати щиро – не всі люди дивляться «Євробачення» і, тим паче, не всі від цього дуже фанатіють. Причини можуть бути різними, але зараз не про це. Адже цього року всі українці таки переживають, бо конкурс вдруге за понад півстолітню історію відбувається у нас, в Києві. А ще – ми по-особливому сповнені надій та сподівань після минулорічного ефектного виграшу Джамали.

 

 

 

Як відбувається «Євробачення»?

 

Пропонуємо невеликий екскурс правилами конкурсу. Передують йому національні відбори кожної країни. А вже сам конкурс складається з двох півфіналів (на кожному обирається по 10 учасників: цього року в Україні це 9 та 11 травня) та, власне, фіналу, де виступають півфіналісти – ми спостерігатимемо його в суботу (13 травня). Але є країни, які проходять у фінал автоматично, без попереднього відбору. Це країни-засновники конкурсу, так звана «Велика п’ятірка» – Британія, Іспанія, Німеччина, Італія та Франція. Ще одним автоматичним фіналістом стає учасник країни, яка перемогла минулого року: на «Євробаченні-2017» це гурт «O.Torvald» – автоматичний фіналіст після перемоги Джамали.

 

Правила

 

Правила дуже прості. Можна назвати лише два найголовніших. Перше – перемагає той, хто набирає найбільше голосів (за допомогою СМС-голосування аудиторії). Друге – неможна голосувати за свою країну.

 

Обираємо фаворитів

 

Часто буває так, що нам подобаються дивні речі – зачіска, фігура, плаття, пластик (хоча це – музичний конкурс). Подібна людська симпатія нормальна, але не хочеться, щоб плаття вирішувало все.

 

То як вибрати, хто ж кращий? За якими критеріями оцінювати виконавців? Ми пропонуємо 6 “фільтрів” разом із запитаннями, які допоможуть Вам особисто зробити той чи інший вибір:

 

1. Тембр

 

Послухайте, який це голос? Теплий, холодний, різкий, м’який, грубий, сухий… Вам подобається? Чи зачіпає за живе, чи вражає? Бо саме тембр – це те, що сприймається і діє в першу чергу на слухача.

 

2. Чистота і гнучкість голосу

 

Навіть, якщо це ідеальний оксамитовий та глибокий голос – фальші не пробачайте нікому. Чи дотягує верхи, чи не “зникає” в низькому діапазоні? Наскільки голос мобільний, і наскільки легко звучить пісня?

 

 

3. Мелодія (а як же без неї?)

 

Тепер, власне, про пісню – мелодія красива? Чи запам’ятовується вона?

 

4. Драматургія

 

Навіть, якщо є прегарна мелодія – це ще не все. Як вибудувана драматургія пісні? Чи є хвиля, наростання і кульмінація? Безкінечні нудні повтори одної фрази по сто разів без жодних змін – як Вам таке? Але повірте, так буває, і часто. Виконавець в цьому може і не винен, просто пісня така.

 

 

5. Шоу – стиль чи абсурд?

 

Наступний момент – наскільки шоу відповідає образу пісні? Коли наприклад, пісня танцювальна, а співачка скута, наче статуя. Відео-арт, віджеїнг та хореографія можуть бути ефектними, але абсолютно беззмістовними. Та якщо з їхньою допомогою Вам відкриваються нові сенси, які доповнюють пісню, роблять її цікавішою, то це, звісно, великий плюс.

 

6. Енергетика

 

Ви зарядилися? Який післясмак і загальне враження? Ви зворушені, розчулені, сповнені позитиву, меланхолії або ще чогось? Власне, йдеться не безпосередньо про позитив та негатив, натомість, ми точно знаємо, що бувають сильні та слабкі враження. Не пропускайте сильні. Якщо пісня на Вас діє, то це – Ваша пісня.

 

 

Знайте, Вам довіряють! І результати 62-го конкурсу Євробачення залежать саме від Вас. Поринайте у творчий азарт, голосуйте і радійте за своїх переможців! А ми бажаємо успіху Вашим фаворитам.

 

Коментарі 0

Догори