13.06.2016

Перший альбом – записи в Інтернет

 Рок-н-рол, фанк, реп, ска, джаз-рок і реггі ... Безліч музичних напрямків сучасності надають молодим музикантам і групам величезне поле для творчості. Експерименти, проби, помилки, перемоги ... Кожен знає про це. Але що ж робити тим групам, які дуже прагнуть, але поки ще не мають можливості записати власний студійний альбом?

В інтерв'ю для нашого сайту фронтмен молодої групи «Mess & Calm» Денис Каіта поділився своїм досвідом. Він розповів нам про те, як молодому музиканту познайомити слухачів зі своєю творчістю, не маючи можливості записати повноцінний альбом у студії.

Як давно існує ваш гурт?

- Саме цей склад - з вересня 2015-го року, а ось сам проект - з 2012-го.

Як швидко ви почали записувати пісні? Якого вони формату? Це студійний запис?

- Перший міні-альбом з’явився навесні 2014-го, він записаний власними силами, не в студії. Останній сингл записувався частково в студії, частково вдома. Голос ми пишемо в студії, все інше вдома.

А як це відбувається вдома?

- У мене є вся необхідна апаратура для запису своїми силами. Є сертифікат звукорежисера, це говорить про те, що я можу і вмію зводити музику під міжнародні параметри. І навіть те, що записано вдома, може вважатися студійним форматом.

Яку апаратуру використовуєш?

- Мікрофони Shure, звукова карта M-Audio, монітори PreSonus, педалі ефектів Boss. Програмне забезпечення Studio One, Cubase 5, Pro Tools.

Це все досить дорого. Правда? А ось що робити тим групам, які не можуть записати студійний альбом?

- Недешево, але завжди можна зібрати свою домашню студію як бюджетний варіант, в десять тисяч гривень можна вкластися. На даний момент якість - досить розмите поняття і вельми суб'єктивне. Для тих груп, які не мають доступу для запису в студії або не можуть дозволити собі купити пристойної апаратури додому, завжди є бюджетні варіанти. Все, що потрібно для нормального запису - це мікрофон (приблизно дві-три тисячі гривень) і звукова карта (від трьох тисяч). Мій перший міні-альбом записаний лише за допомогою звукової карти за дві з половиною тисячі гривень. Оскільки музика спочатку була інструментальною, мікрофон не був потрібен. А взагалі запис вокалу в студії коштує від двохсот гривень за годину. Це не так вже й дорого. За дві години можна записати вокал для однієї пісні.

Бажаємо «Mess & Calm» незабаром збирати стадіони, а вам – в жодному разі не пасти задніх)

Коментарі 0

Догори