05.05.2017

Рок-кінематограф

 

Рок-музика, мабуть, стала символом другої половини ХХ століття. Якщо в першій безапеляційно панував джаз, то друга повною мірою належить року в усьому розмаїтті його стилів та напрямків. Повноцінна культура, що завоювала серця мільйонів, стала невід’ємною частиною життя усіх країн та континентів.

 

Життя рок-зірок, невгамовність та епатаж стали культовим явищем, зробили їх кумирами молоді. Про це самі рокери писали пісні, а режисери знімали й знімають фільми. Майже кожен із них, як і герої, про котрих йдеться у фільмі, унікальний та неповторний. Спробуємо скласти рейтинг ТОП-5 фільмів про рок-музику та рокерів (за версією Клубу Музикантів).

 

При цьому, було б просто некоректно не звернутись до рейтингу журналу «Rolling Stone» – провідного світового видання про культуру та музику, зокрема.

 

5 місце

«Рок-зірка», 2001 рік, США

 

Головний герой Кріс Коул, у виконанні Марка Уолберга, працює майстром копіювальної техніки, а вночі копіює рок-гурт «Steel Dragon», найкрутіший в світі важкого року. За збігом обставин, він може стати новим вокалістом свого улюбленого гурту. Так, нікому невідомий хлопець із маленького містечка стає супер-зіркою. Він та його менеджер – подружка Емілі – поринають у світ безумства, яке складно собі уявити.

 

4 місце

«Рок-хвиля», 2009 рік, Великобританія, Німеччина, Франція

 

 

Сюжет фільму розгортається в 1966 році. Це історія про піратську радіостанцію «Радіо Рок», яка вимушена вести трансляцію з корабля у нейтральних водах Північного моря на територію Великобританії через те, що рок-музика не визнана урядом, а BBC, яка володіє монополією на радіоефір, приділяє року менше години на день та транслює переважно класичну музику. На корабель за вказівкою матері прибуває 17-річний Карл. Його хрещений батько на ім’я Квентін – голова піратського «Радіо Рок». Водночас відбувається нарада уряду, де прем’єр-міністр дає вказівку закрити всі нелегальні станції впродовж року… але до чого слова, фільм треба дивитись!

 

3 місце

«Сід та Ненсі», 1986 рік, Великобританія

 

В головних ролях – Гері Олдмен та Хлоя Уебб.

 

Історія становлення та розпаду гурту «Sex Pistols». Головні герої – Сід Вішес, бас-гітарист гурту, та його подруга Ненсі Спанджен. Фільм заснований на реальних подіях, і автори дослівно передають лексику, атмосферу та оточення, в якому жили та творили «Sex Pistols».

 

2 місце

«Стіна», 1982 рік, Великобританія

 

В головній ролі – Боб Гелдоф.

 

Події фільму побудовані на однойменному альбомі гурту «Pink Floyd» 1979 року: кінокартина розповідає про внутрішні переживання головного героя Пінка. Пінк за допомогою наркотиків будує “стіну” в своїй свідомості, щоб повністю втекти від реального життя, випустити на волю темний бік своєї особистості. Стрічка показує типове життя рокерів того часу.

 

1 місце

«The Doors», 1991 рік, США

 

В головних ролях – Вел Кілмер та Мег Райан.

 

 

Культовий фільм про Джима Моррісона та його гурт «The Doors» і славні шістдесяті: «Вся історія про наркотики, секс та рок-н-ролл». Представляє набір епізодів із біографії Джима Моррісона. Серед них – дитячі спогади Джима, коли він бачить помираючого обабіч дороги старого індіанця, приїзд Моррісона в Каліфорнію; знайомство з його майбутньою подругою Памелою Курсон та перші його зустрічі з Реєм Манзареком; створення «The Doors» разом з Манзареком, Роббі Кригером та Джоном Денсмором, виступи гурту, знайомство з майбутньою дружиною Патрицією Кеннелі.

 

І цей перелік – далеко не повний та вичерпний. Адже ще є «Вечір важкого дня» (1964), що оповідає, як Ви вже здогадались, про «Beatles», та «Вбити Боно» (2010), про музичне суперництво, яке бере початок зі шкільної парти у Дубліні.

 

Фільм «Мене там нема» (2007, США, Німеччина, Канада) розповідає про життя Боба Ділана – музиканта грає майже десяток різних акторів: від темношкірого хлопчика до Кейт Бланшет, яка отримала за цю роль «Золотий Глобус», від Хіта Леджера до Крістіана Бейла і навіть Річарда Гіра. Шість історій, шість персонажів, кожен з яких символізує певний період життя Ділана чи особливості його творчості.

 

І, звичайно ж, «АССА», радянський фільм 1987 року, який увійшов у ТОП-10 рейтингу «Rolling Stone». Дія фільму відбувається в зимовій Ялті 1980 року. В камео-ролях – відомі радянські рок-музиканти, а в саундтрек увійшли пісні гуртів «Кіно», «Акваріум» та «Браво». «АССА» по праву стала однією з культових кінокартин не тільки радянського, але й світового рок-кінематографа.

 

Коментарі 0

Догори