15.12.2016

Що сьогодні слухають українці?

У кожного часу – свій слухач, у кожної епохи – свої генії і кумири. Не кожному вдається потрапити в тренд популярності, досягти успіху і достатку. Щоб стати частиною мейнстріму, потрібно знати, як він «формується». Як саме «запалюються» зірки? Як публіка вибирає своїх кумирів? Хто формує музичну моду? Відповіді на ці запитання читайте далі.

Хто замовляє музику?

Все має свою циклічність і тенденції. Музика – не виняток. На зміну одного стилю приходить інший. З ним змінюються не тільки «лейтмотиви» буднів і «звук» свят, але також образ суспільства, його культура. Музика змінює стиль життя. Але як одноголосно обираються один або кілька музичних фаворитів? Хтось вважає, що вибір музичного тренда відбувається стихійно: вибір робить більшість, решта за інерцією приєднуються до вибраного. А є такі, хто впевнені, що течії формують рекордингові компанії, вони замовляють музику, тому що продають її. Ці домисли правильні, але разом з тим і помилкові. Що ж відбувається насправді?

Насправді, музичну моду формує «вітер» епохи, тобто – життєві погляди, вподобання і настрій суспільства. Музичний ритм заданий темпом життя. Завдання лейблів – передбачити його і настрою соціуму. В іншому випадку не вдасться перетворити хорошу пісню в хіт. Для цього потрібно знати психологію людини і знати події минулого. Саме події минулого визначають сьогоднішній і завтрашній день. Як же все насправді «працює»?

Як формується тренд?

Популярною стане та музика, в якій кожний почує себе і те, що йому потрібно. У ній повинна відображатися картина сучасного світу. Найбільш правдива стане більш популярною відповідно до кожного соціального кола суспільства. Так само, наприклад, публіка віддає перевагу тим фільмам, в яких бачить себе. Правда, в цьому випадку велику роль відіграє емоційна складова, передана в звучанні. Як же зрозуміти, який жанр стане духом справжнього?

Для цього не потрібно зациклюватися на стилістичних рамках. Необхідно зосередитися на проблематиці сьогоднішнього дня, перейнятися тим настроєм, що ніби «висить у повітрі». Як же вгадати те, що ховається «за лаштунками» життів інших людей?

 «Прокрутіть плівку» сьогоднішнього і вчорашнього днів 

Кожна епоха мала свій «жанр». Він повністю відповідав духу часу. Поява рок-музики стала результатом того, що суспільство отримало незалежність і змогло вільно висловлювати свої думки за допомогою «реву» електрогітари і «божевілля» барабанів. Але і не тільки, звісно.

На кожну ситуацію є своя реакція, в тому числі і музична. Наприклад, зліт the Beatles можна пов'язати з війною у В'єтнамі. Страх перед розвитком військових подій викликав істеричний заклик до миру, злагоди і продовження роду. Його основними носіями виявилися хіпі, чиїм голосом стала група the Beatles.

Популярність стилю диско також має соціальний характер. Поштовх для розвитку цього жанру дав рок-н-рол. У години його сходження практично не існувало музики для молоді. А їй хотілося своїх розваг. Найпростішим рішенням стали вечірки з музикою і танцями. Їх нестачу заповнив рок-н-рол. Диско стало логічним відгалуженням цього жанру, його легшим та строкатою версією, яка позбулася пафосу, набуваючи більше дитячих рис. Не всі музиканти можуть «розкрити» настрою своїх сучасників. І сучасники не завжди розуміють настрій одне одного.

Агенти лейблів і рекордингових компаній ретельно стежать за статистикою продажів. Падіння попиту на конкретний стиль супроводжується повільним зростанням популярності іншого напрямку. Піднімати хвилю потрібно перетворити її в модна течія. Отримавши благодатний грунт відгуку аудиторії, слід підтримувати заданий напрямок за допомогою ЗМІ та нових альбомів.

Чого хочуть сучасні слухачі?

Багато починаючих музикантів прагнуть зразу підкорити Захід. Багато таких випадків. Але буває і так, що зарубіжна сцена не включить для вас свої софіти, поки Ви їх не побачите в Україні. Популярність на чужині – може бути наступним кроком кар'єрного росту. Після визнання в Україні. Відповідно, щоб стати улюбленим, необхідно створювати музику, яка стане відгуком настроїв суспільства в Україні. Які ж слова і звуки хочуть почути сучасні українці?

Якщо говорити про звучання, в сьогоднішній тренд увійшли елементи з української традиційної музики. Все-таки, ми вже трохи відійшли від радянської ідеології і згадали про свої етнічні корені. Навіть більше! Слід зазначити, що колорит українського етносу став чимось новим і непізнаним для багатьох українців. Це – не дивно... Адже дуже довгий час знищувалося все українське: традиції, мову, людей... Сьогодні, багато хто з українців знову знайомимося з собою. Це прекрасно! Але, заглиблюючись в минуле, не варто втрачати сьогодні. Дозвольте автентичним українським інструментам і мелодіям зазвучати по-новому. Як наприклад, в альбомі «GG» гурту «Гуляйгород». Ось одна з пісень цього диску:

Важливою складовою є і текст. Зрозуміло, пісні про кохання ніколи не втратять актуальності. Подумайте, чи є теми, про які забули майже всі автори, але які є актуальними сьогодні. Спробуйте сказати сучасною мовою або в сучасній інтерпретації про те, що Вас хвилює. Так, простіше продати текст по-простіше. Але сьогодні більш потрібними є пісні зі смислом. Беручи приклад з інших, намагайтеся робити все по-своєму. Так Ваша музика збереже унікальне звучання, не поєднуючись «з багатоголоссям» медійного простору. Саме таким своєрідним є, наприклад, гурт «Без обмежень»:

Творіть, експериментуйте і досягайте успіху. В цьому Вам допоможе «Клуб Музикантів»!

Коментарі 0

Догори