30.03.2016

Створення хіта: все простіше, ніж може здаватися

Кожен музикант, починаючи роботу над новою піснею, обов'язково сподівається, що вона стане хітом, але часто не замислюється над ключовими моментами, які можуть гарантувати успіх практично будь-якій композиції. Представляємо вам деякі хитрощі, скориставшись якими створення хітів стане легким і зрозумілим.

Назва

Важливо розуміти, що назва не повинна писатись поспіхом перед концертом або записом диска. Малоймовірно, що вона стане незабутньою й відразу чіплятиме. Якщо ви хочете створити хіт, назва пісні повинна мати шанси надалі асоціюватися здебільшого з музикою, а не з іншими своїми значеннями. І звичайно, назва має повторюватися безпосередньо в самій композиції і бути основою приспіву – таким чином запам'ятати хіт стане простіше.

Гармонія

Більшість сучасних композицій написані на гармонії, що вже існує, тому слухачеві може здаватися, що ваша пісня йому знайома. Таким чином, унікальність мелодії знищується, і запам'ятати таку пісню стає складніше. Однак занадто експериментувати з поєднанням і послідовністю акордів не варто – краще чергувати щось оригінальне з уже звичними слухачеві комбінаціями і постійно шукати нове звучання.

Мелодія

Мелодія – це основа будь-якої композиції. Тому треба звернути увагу на деякі характерні для хітів прийоми. Так, хітові мелодії часто мають у своїй структурі повторення, поступове розширення діапазону, контраст між куплетом і приспівом і використання найбільш яскравих моментів. Аналізуйте чужі мелодії, щоб використовувати отримані знання для власних композицій.

Хук

Хуком називають коротку мелодійну, ритмічну або текстову фразу, яка є ядром пісні і тим, що слухач зможе запам'ятати і наспівати вже після першого прослуховування. Ідеальне поєднання мелодії, тексту і ритму – це одна з головних складових хіта.

Ритм

Важливо знайти вдалий біт – і половина справи зроблена. Використовуйте у своїх піснях поєднання рівного ритму і синкопованого – для посилення контрасту. Важливо також враховувати, що мелодія з текстом повинні ідеально поєднуватися.

Текст

Хороший текст – це текст, який запам'ятовується. А головною складністю пісенних текстів є вираження складних думок простими словами. При цьому важливо уникати заїжджених зворотів і слів, які зустрічаються буквально в кожній другій пісні відомих і не тільки виконавців. Не варто заморочуватися над римою – зазвичай у пісні вона є далеко не головною складовою.

Аранжування

Правильне аранжування обов'язково повинно підкреслити всі переваги пісні й зробити її максимально унікальною для слухача. Важливо, щоб аранжування не вбило задум пісні і не заважало насолоджуватися повноцінним якісним звучанням.

Маркетинг і продюсування

Навіть найгеніальніша композиція ніколи не стане хітом, якщо буде припадати пилом в архівах. Пісня повинна звучати, продаватися і подобатися слухачам. А це ефективно влаштувати допоможе правильне просування. Але про це буде вже окрема історія :)

Оригінал статті: http://shop.musician.ua/ua/obzory/sozdanie-hita-vse-proshche-chem-mozhet-kazatsia

 

Коментарі 0

Догори