22.09.2016

«Територія А»: хто відкрив український шоу-бізнес?

Епоха меломанії змінила не лише звучання та образ світової сцени, але й телевізійний формат. На фоні музичного буму з’явилося безліч телевізійних програм. Власне, такі ТВ-шоу запалили чимало зірок на музичному небосхилі. 

Одним із найбільш ефективних ресурсів для promotion тоді слугували хіт-паради кліпів. Така подача музики була дивовижною та привабливою для публіки тих часів. Музиканти змогли повноцінно презентувати своє мистецтво та запам’ятатися численним глядачам.

Бум на хіт-паради почався ще у 80-ті роки минулого століття. На його фоні з’явилося безліч телеканалів, чиї ефіри заповнювалися суто музикою.  Знаковим та, напевно, найвидатнішим телеканалом став MTV. Але відлуння цього вибуху популярності не змогло пробити «залізну завісу» Радянського Союзу.

Справжня кліпоманія почалась в Україні лише в середині 90-х. Саме вона відкрила імена тих, хто тепер вважається класиками української музики періоду Незалежності.

17-го вересня 1995-го року в ефірі телеканалу ICTV з’явився хіт-парад кліпів «Територія А». В Україні він став одним із перших та найпопулярніших в своєму роді. Його ведучою та співавторкою була Анжеліка Рудницька. Це інноваційне шоу транслювалося щоденно. Раз на два тижні з хіт-параду випадало два кліпи, на їхнє місце потрапляли музичні новинки. Спочатку Анжеліка Рудницька представляла лише п’ятірку найкращих, пізніше її замінила гаряча десятка, яка незабаром виросла до топ-40.

Рейтинги кліпів формували глядацькі голосування. Прихильники шоу впливали на його наповнення, голосували, телефонуючи або надсилаючи листа в редакцію. Незабаром особливо популярне шоу стало проводити фестивалі за участю лідерів своїх чартів.

Завдяки шоу «Територія А», на велику українську сцену змогли швидко потрапити такі нинішні зірки, як Ірина Білик, «Скрябін», «Табула Раса», «Green Grey», Олександр Пономарьов та багато інших.

Хіт-парад «Територія А» успішно проіснував п’ять років, відкривши нові музичні імена для вітчизняної аудиторії. Тепер, завдяки Інтернету та цифровим технологіям, музика стала доступнішою, тому хіт-паради втратили свій вплив на тренди. Все ж, з пісні слів не забрати, чарти кліпів дали відчутний поштовх для прогресу музичної індустрії.

Коментарі 0

Догори