17.08.2017

Візуальна музика кіматики

Напевно, Ви часто бачили медитативні відео, де всілякі рідини реагують на вібрації та музичні звуки. Але не завжди замислювались, як називається це явище.

 

 

 

 

А це всього лише (обережно, далі в тексті багато розумних слів):

 

Кіматика (з грецької «хвиля») – наука, що вивчає видимий звук та вібрацію, є підрозділом модальних явищ. Зазвичай виявляється у вібрації поверхні пластинки, діафрагми чи мембрани. Її області максимального та мінімального зміщень візуально проявляються на тонкому шарі часточок, мастила чи рідини.

 

А тепер нормальною мовою: щоб побачити вібрацію поверхні, скляної, наприклад – посипте її сіллю, візьміть смичок (або домовтесь з конем про оренду його волосся) і ковзайте ним по краю пластини. І ось Вам гарні візерунки та радість маленького дослідника. Саме так бавився Роберт Гук (Robert Hooke)в 1680 році в Оксфордському університеті, а пізніше і Ернст Хладні (Ernst Chladni).

 

Свої спостереження про вплив коливань на зміну форми останній описав 1787 року в роботі «Відкриття у теорії звуку».

 

Малюнки, що утворюються внаслідок накопичення дрібних частинок поблизу пучностей чи вузлових ліній стоячих хвиль на поверхні пружної пластинки, що коливається, отримали назву фігур Хладні.

 

Досліди з кіматикою проводяться й досі. Існує багато матеріалів, присвячених цій темі.

 

Відомий композитор з Нової Зеландії Найджел Стенфорд (Nigel Stanford) також надихнувся ідеями кіматики і втілив свій музичний експеримент. Він вирішив створити музичне відео, в якому б кожному звукові відповідав візуальний ефект. Провівши ретельне дослідження про візуалізацію звукових частот, композитор створив справжній шедевр, сплав науки та мистецтва:

 

 

В проекті задіяні різні прояви кіматики, серед яких :

 

  • Фігури Хладні
  • Застигання води у вигляді синусоїдальної хвилі. Цей ефект залежить також і від особливого фокусу камери : коли динамік вібрує з тією ж швидкістю, що і частота кадрів камери
  • Вібрації магнітної рідини
  • Котушки Тесли, які дозволяють контролювати періодичність спалахів, що дозволяє регулювати висоту і відтворення мелодій на котушці

 

Всі ці ефекти та інші, не менш вражаючі, описані та окремо проілюстровані на офіційному сайті Найджела Стенфорда.

 

Коментарі 0

Догори