02.02.2017

Життя музичне

Сучасний світ породжує багато можливостей для професійної реалізації людини, заняття улюбленою справою, яку манірні англійці називають дещо зарозумілим словом «хобі», організація власного часу.

Це ж стосується й музичного світу: можливостей самореалізації та занять музикою, яка часто – й робота, й те саме «хобі» одночасно.

До послуг музиканта простори Інтернету зі всілякими платформами – освітніми, тими, що надають послуги звукозапису та пошуку роботи, бази виконавців, клубів та всього іншого. Але де ж частіше за все можна зустріти музикантів (як в житті, так і на сцені), дізнатись про особливості їхнього життя зсередини?

Спершу варто провести розподіл цього "ком’юніті" на галузі, що, в принципі, доволі умовно та не дозволить повністю відокремити одних від інших. Тож цей умовний поділ буде таким: академічні музиканти (тобто, сфера класичної музики), та ті, котрих можна назвати естрадою (джаз, рок, поп і все інше).

Перших можна зустріти в філармонії, оперному театрі, консерваторії – майданчиках тієї самої класичної музики, де точно не звучатиме музика естрадного напрямку. Звичайно, винятки можливі, як і в усьому.

Точками дотику наших умовних категорій музикантів будуть музичні школи та студії, де вони викладають, адже, на початковому рівні відсутня чітко окреслена спеціалізація – концертні майданчики та концерт-холи без суворого напрямку діяльності, студії звукозапису, але тут вже свої "заморочки".

Естрадники, наша друга категорія, народ всюдисущій. Немає, певно, жодного місця на карті, де б вони не могли "зависати". Тут, окрім всього, згаданого вище, й ресторани, й усілякі клуби, репетиційні бази, торгівельні центри і все інше, що лише може спасти на думку. Існує також багато фестивалів та конкурсів, які, хоч і профільні, але – звична річ для всіх напрямків музичного мистецтва.

Не згадати про "навколо-музичні" спеціальності теж неможна. Тут оператори кліпів та кліпмейкери, актори, "звукачі", менеджери та численний технічний персонал. Всі вони часто лишаються "за кадром", але без них не буде звичайної для нас музики на тих розмаїтих "місцях виступів".

Якщо звернутись до конкретних прикладів та обрати кілька майданчиків, саме концертних (адже, публіку цікавить результат, а не кропітка й часом виснажлива підготовка музиканта), то вони теж будуть розподілені на класичні та естрадні.

Естрадних абсолютна більшість, і відкриті вони для багатьох жанрів. Академічна ж музика нечасто "терпітиме" сусідство естрадної – лише зрідка й дозовано. В Києві серед перших – популярні на сьогодні клуби «Bel'Etage», «Atlas», «StereoPlaza», «Caribbean Club» та багато інших. Зануритися в світ класичної музики краще в Національній Філармонії України, Будинку Актора, де класика звучить доволі часто, Національній Опері України, Будинку органної музики та багатьох інших концертних залах. Це лише короткий перелік музичних закладів, "місць зависання" музикантів всіх профілів, напрямків та галузей.

В наших наступних публікаціях читайте більше – і про концертні майданчики, і про музичне життя, в цілому, і, безумовно – про самих музикантів, для яких створений цей ресурс. Обов’язково залишайте коментарі до публікацій – ми завжди відкриті до спілкування!

Коментарі 0

Догори