23.03.2017

ДЕ ПИШУТЬ ПРО МУЗИКУ? “АДРЕСИ” ПРЕСИ

Люди не можуть жити без інформації. Нам треба знати новини і новинки, треба знати все про всіх – завжди. І треба, і хочемо. Музиканти теж хочуть. Якщо колись було все просто – передплачували газету/журнал, то тепер ще простіше – підписуються на новини в соціальних мережах. Бо в Інтернеті можна підчитувати щось цікавеньке абсолютно безкоштовно, будь-де і будь-коли. Легко стежити за тим, що і де відбувається, хто і як заспівав, куди поїхали, що записали, що сказали і як розказали. До того ж, можна ще й коментувати, постити, висловлювати захоплення і висловлювати претензії (хоч особисто автору, а хоч і всій редакції). В режимі «онлайн» процес комунікації між пресою і аудиторією значно активізувався, тепер – це не проблема.

 

 

Але інформації нині надто багато, в ній легко можна “втопитися”, можна загубитися, можна просто щось не знайти або знайти щось не те. Тому й важливо знати де, хто і про що пише, чим відрізняються одні сайти від інших. Власне, ми далі поговоримо саме про це.

 

Якщо коротко, то різниця така:

 

Види: 1) є портали, в яких все - винятково про музику (спеціалізовані - only про music); 2) є портали про культуру і, в тому числі, про музику (спеціальні); 3) і є портали про все на світі або про все в нашій країні, в яких є відділи про культуру, де наявна інформація і про музику (суспільно-політичні).

 

Контент: аналітичні або інформаційні; про академічну або неакадемічну музику – про філармонію чи концерти; буває, що читаєш про складні гармонічно-фактурні прийоми і від того радієш, а буває – хочеться просто подивитися шикарні фото, стрічку заголовків і все.

 

Останнім часом всюди і у всіх – манія на переліки, на списки і добірки. Так це й непогано, навпаки – ясно і зручно. І ми робимо список. Але це буде список неповний, характеристики не будуть вичерпними, а опис – не про все. Ми спробуємо поставити легкі акценти та знайти головне, особливе та цікаве. Отже, список порталів, де пишуть про музику:

«Karabas Live» (only про music) 

Редактор порталу Ігор Панасов говорив, що вони хочуть писати про всю музику та про всі музичні події в Україні, щоб створити максимально повну картину. І пишуть, може не геть про все (бо це було б неможливо), але дуже багато. Головне, пишуть цікаво і легко, в неформально-іронічному стилі. Тут, насамперед, можна читати про новини «Голосу Країни», про «Євробачення», про гурт «Гриби», про все найкраще в неакадемічній музиці, а іноді й в академічній. Можна послухати найсвіжіші хіти, подивитися кліпи та навіть прочитати текст в рубриці «Про що ця пісня». Рейтинги, списки та рекомендації – тут є і це. «Karabas Live» дійсно відтворює пульс великої музичної сцени в Україні.

«Kyiv Music Labs» (only про music) 

Характерно: легка мова, без термінологічних перевантажень і широкий стильовий діапазон (від Злати Огнєвіч до Антонія Баришевського; від попсового «Євробачення» до авангардного фестивалю «Kyiv Contemporary Music Days»).

«Музика» (only про music) 

Майже всі тексти порталу – про академічну музику. Тому, якщо Ви з цієї сфери, то Вам буде цікаво прочитати пояснення драматургії у композиції Сергія Зажитька, і Ви з радістю почитаєте тут критику на нову поставку в оперному театрі.

«Collegium Musicum» (only про music)

Це Львівський медіа-майданчик, який теж присвячений винятково академічній музиці. Окрім анонсів, якісних рецензій та ґрунтовних оглядів, тут можна знайти багато неординарних фактів. Наприклад, всілякі цікаві факти про Баха й Гіндеміта, дізнаєтеся про те, яку їжу любить Золтан Алмаші та які заняття в дитинстві полюбляв Альберт Саприкін.

«Cultprostir.ua» 
«Platfor.ma» 

Тут пишуть багато тільки про сучасну музику і тільки про найкращу, про вартісну, якісну. Про різну – рок, джаз, фольк, поп і академічну музику. Тут є як доступні короткі анонси, так і серйозна аналітика.

«Artmisto» 

Тут є класна рубрика «Гід», багато різних інтерв’ю та багато оранжевого кольору (що не є суттєвим фактором, але настрій підвищує).

«L’OFFICIEL»

Тут роблять прекрасні (дуже шикарні) фоторепортажі, презентують нові кліпи, а ще – пишуть багато про музику в кіно.

«Bit.ua»
«Kiev Fashion People» 

Тут - стильні, гламурні й не перевантажені матеріали.

«Культура» 

Це – офіційний майданчик нашого міністерства. Тому включає багато матеріалів про офіційні події – конкурси, фестивалі, ювілейні проекти.

«Українська Правда» 
«Лівий берег» («Lb.ua») 
«Дзеркало тижня» 
«День» 

Останні чотири – це суспільно-політичні сайти, де про музику пишуть вибірково. Та пишуть про те, що вважають найбільш ціннісним з мистецької точки зору. Контент – матеріали про головні події та головні проблеми в музичній культурі України: статті, творчі портрети метрів, ґрунтовні огляди, інтерв’ю, рецензії та ін.

 

Якщо вже ми говоримо про те, «де», то хочеться згадати і про когось, «хто». Наприклад, Любов Морозову – одного з провідних київських музичних критиків-аналітиків. Пише вона майже для половини перелічених майданчиків. Пише серйозні та скандальні статті, огляди, анонси, позитивні й розгромні рецензії. А останні зустрічаються вкрай рідко: в принципі, й тому – особливо цікаві для шанувальників вербальних онлайн-батлів.

 

І звісно, портал «Музикант.Укр» пропонує для Вас рубрику «Музичний експерт».

 

Тут ми стежимо за новинами, розповідаємо про феєрверки музичних подій, про відбори для Євробачення та пропонуємо Вам практичні матеріали. Наприклад про те, як Музиканту захистити свої права в Україні, як зіпсувати (чи не зіпсувати) Вашу пісню, про мікрофони. А ще – ексклюзивні поради від видатних музикантів і безпрецедентний аналітичний матеріал про «Ринок музичних інструментів в Україні».

 

Також на порталі «Клуб Музикантів» є багато цікавої інформації саме для Музикантів. Не так про концерти і події, як про цікаві факти й оригінальні ідеї-пропозиції, а головне – на теми, що зможуть Вам допомогти в реальному житті:

 

• «Співпраця з менеджерами та продюсерами: схопіть свій шанс»
• «Що сьогодні слухають українці?» 
• «Як заробити музиканту в період “Нового року”?» 
• «Працевлаштування музиканта: приклад вирішення проблеми» 
• «Цього варто прагнути! Найкращі сцени світу» 

 

Бонус – чим і як себе розважити, наприклад – «Добірки фільмів про музику і музикантів»: «Скрипка в кіно»,  «15 джазових фільмів».

 

Сподіваємося, що Ви вже знайшли для себе те, що буде максимально близьким та цікавим саме Вам. Отже, грайте, слухайте і читайте на здоров’я. Читайте про інших і про самих себе, дорогі Музиканти, бо, як бачите, про Вас, таки, пишуть, Вас підтримують, Вас критикують, Вас люблять і Ви – потрібні.

 

Коментарі 0

Догори